Het barbecue seizoen is in volle gang. Dus staat er vast al een avond gepland dat de kooltjes weer uit de schuur gehaald worden. Het feest is compleet als er goede wijn bij de gegrilde gerechten geschonken wordt. En nóg leuker is het als je bij de wijnen die je serveert wat interessante feitjes kunt vertellen. Daarom drie wijnen die ideaal zijn voor bij de barbecue, met weetjes om indruk te maken. Zo weet jij welke wijn bij de barbecue past.
Rosé is heerlijk bij gegrild vlees of zalm van de barbecue
Een zonnige rosé doet het eigenlijk altijd wel goed bij een barbecue. De Provence rosé is beroemd. Het geheim van de rosés uit de regio Aix-en-Provence? Het klimaat.
De wijngaarden van Coteaux d’Aix-en-Provence zijn gelegen op 300 meter hoogte, waar de druiven overdag in de hete Franse zon kunnen rijpen. Door de hoogte koelt het ’s nachts echter flink af. Juist die temperatuurverandering is van onschatbare waarde voor de balans van suikers en zuren in de druiven waar rosé van gemaakt wordt.
Een goede Provence rosé heeft elegante zuren en een verfijnde zoetheid. De rosés uit deze regio worden veelal gemaakt van druiven Grenache, Cabernet Sauvignon en Syrah en bevatten daardoor een enorme dosis rood zomerfruit, denk aan (bos)aardbeien en frambozen. Rosé is heerlijk bij gegrild vlees of zalm van de barbecue.
Schenk een Chablis of Pinot Noir bij een gegrild kippetje
Het wijngebied Bourgogne in Frankrijk is de thuishaven van enkele van de meest verfijnde wijnen ter wereld. Er worden zowel rode als witte wijnen van hoge kwaliteit gemaakt, die erg gewild zijn. Het is een traditioneel wijngebied, maar wat het zo bijzonder maakt, is dat hoewel het gebied vrij klein is (veel kleinschaliger dan Bordeaux bijvoorbeeld), er een enorme verscheidenheid aan terroirs te vinden is.
‘De’ Bourgogne wijn bestaat daarom ook niet, de wijnen die er gemaakt worden lopen uiteen in smaak en geur. Maar natuurlijk is er een wijn die wel duidelijk herkenbaar is als Bourgogne wijn, namelijk de Chablis. Met zijn fruitige geur van groene appels, citrus en mineraliteit door de kalkbodem. Maar ook de Pinot Noir wijnen uit deze streek zijn fantastisch. Die laatstgenoemde is heerlijk bij kip van de barbecue.
Bij vis van de barbecue smaakt een Pinot Grigio erg goed
Pinot Grigio wordt veelvuldig besteld op zonnig terrasdagen. Het zijn dan ook levendige en frisse witte wijnen. Hoewel deze druif nu vooral bekend is om de wijnen die er in Italië van gemaakt worden, komt het druivenras oorspronkelijk uit Frankrijk, waar ‘ie als Pinot Gris door het leven gaat.
De druif voelt zich echter op veel meer plekken thuis, wijnmakers over de hele wereld weten wel raad met deze witte rakker. De beste Pinot Grigio’s worden gemaakt in kustgebieden, waar de zeewind de wijn dat levendige frisse karakter geeft.
Leuk weetje over de druif is dat de schil niet wit/geel is, maar grijs. What’s in a name, zullen we maar zeggen. Door die grijze kleur kan het voorkomen dat, als het versgeperste druivensap wat langer met de schillen in contact is geweest, de kleur van een Pinot Grigio een stuk dieper en gelaagder wordt. Drink Pinot Grigio bij vis van de barbecue, zoals zeebaars of met gegrilde groene asperges!
Welke wijn is jouw favoriet bij de BBQ?
Geef een reactie