Het BBQ seizoen komt eraan. Dus tijd om weer leuke en vooral nieuwe culinaire ideeën op te doen. De bekende saté spiesjes kennen we nu wel, terwijl er nog zoveel meer heerlijks te ontdekken valt. Maar als je met de traditionele aardappel-vlees-groente traditie bent opgegroeid dan zijn die kipsateetjes al exotisch. Ook vlees gaat met zijn trends mee waarbij duurzaam en biologisch vlees van topkwaliteit in opmars zijn. Heb jij al eens gegrild stukje picanha rundvlees, een wagyu burger of een bavette steak geproefd?
![butchery online steamed bun rendang burger vlees](https://www.hippeshops.nl/wp-content/uploads/2021/05/butheryonline-steamed-bun-rendang-burger-600x600.jpg)
Deze Steamed Bun Rendang Black Angus USA Burger is toch echt next level? ©butchery.nl
Wat de boer niet kent …
De uitdrukking ‘wat de boer niet kent, dat eet-ie niet’ kennen we bijna allemaal wel. Nederlanders, en als je de uitdrukking mag geloven – boeren in het bijzonder – zijn niet allemaal even dol op het proberen van nieuwe maaltijden. Gewoon aardappelen, groente en vlees, dat vindt menigeen nog steeds wel gek genoeg.
Gelukkig zien we dat de tijden veranderen, en flink ook. Het assortiment van supermarkten, maar ook slagers, verandert doorlopend en in een hoog tempo. We zijn steeds meer bereid om eens wat nieuws te proberen, benieuwd naar wat er nog meer te koop en te eten is. En dat blijkt heel wat te zijn!
Ons eten door de jaren heen
Ben jij opgegroeid met aardappels, groenten en vlees op je bord? Er is bijna niets zo Nederlands als dat, al wordt het natuurlijk nog Hollanders als je al deze componenten door elkaar heen prakt, en er een stamppot met een kuiltje jus van maakt.
![butchery pulled pork bbq snack vlees](https://www.hippeshops.nl/wp-content/uploads/2021/05/butchery-onlinen-pulled-pork-594x600.jpg)
Pulled Pork Nachos, afgetopt blokjes avocado, zure room en verse koriander is een waanzinnige BBQ snack! ©butchery.nl
Al zijn we lang niet allemaal even enthousiast over dit soort traditionele maaltijden, gezond zijn ze vaak wel. Zeker wanneer de hoeveelheid groente minstens zo groot is als het aandeel vlees en aardappels. Dan heb je een redelijk gebalanceerde maaltijd te pakken waarmee je bijna alle voedingsstoffen die je nodig hebt ook wel binnenkrijgt.
Toch zijn steeds meer mensen in de loop der jaren op zoek gegaan naar wat anders. Het is wat saai, iedere dag dezelfde drie componenten op je bord. Bovendien zijn we steeds meer benieuwd geworden hoe ze in andere landen de dagelijkse warme maaltijd bereiden.
Inmiddels gebruiken we volop pasta, rijst en andere vervangers voor aardappels, als je naar de voedingswaarde kijkt. We durven ook andere groente te gebruiken dan de typisch Hollandse.
We eten een aardig maaltijdje over de grens, en durven ook qua vlees meer en meer varianten uit te proberen waar we niet mee zijn opgegroeid.
![butchery online taco bavette vlees](https://www.hippeshops.nl/wp-content/uploads/2021/05/butheryonline-taco-bavette-600x600.jpg)
Let’s go Mexican! Want Mexicaans is eigenlijk altijd goed toch? Deze taco’s met carne asada (Black Angus Bavette) van de BBQ zijn in elk geval super lekker. Aanrader! ©butchery.nl
De BBQ als voorloper
Het is met name de toenemende populariteit van de BBQ die ervoor heeft gezorgd dat we ook eens andere soorten vlees zijn gaan eten. Juist doordat de BBQ al veel langer populair is in landen als Amerika en Brazilië, zijn we ook eens gaan kijken wat voor soort vlees ze er daar op gooien.
In Amerika is bijvoorbeeld bavette al langere tijd ontdekt. Dit is een vrij stevig stuk vlees, dat vol met smaak zit. Ideaal als je van een goede bite en een authentieke rundvleessmaak houdt.
In Brazilië is je BBQ niet compleet zonder picanha, het staartstuk van een rund. Om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlakbij de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is en héérlijk van smaak.
Inmiddels zie je beide stukken vlees ook in Nederland steeds vaker op de BBQ bereid worden, en weten zeker de echte liefhebbers deze nog wat onbekendere soorten vlees goed te waarderen.
Hou jij van barbecueën? En wat is jouw favo BBQ food?
Laat je ook inspireren door deze barbecue blogartikelen.
Geef een reactie