Heb jij een favoriet koffiemerk? Of drink je wat je toevallig in huis hebt, bijvoorbeeld omdat het in de aanbieding was? Kun je de verschillen tussen de verschillende koffiemerken eigenlijk wel echt proeven? Doet het merk er voor jou toe?
Buiten de deur weet je het niet
Grijp jij in de winkel altijd naar hetzelfde merk koffie, omdat deze nu eenmaal het lekkerst smaakt? Dan is het maar zeer de vraag of je daar echt wel zo zeker van bent. Drink je je koffie namelijk buiten de deur, dan weet je in lang niet alle gevallen welk merk er geschonken wordt. Proef jij dan het verschil?
Voor veel mensen geldt dat het merk koffie dat zij kopen grotendeels door gewoonte wordt bepaald. Als er thuis altijd Segafredo werd gedronken, is de kans groot dat iemand dat merk ook koopt wanneer hij of zij uit huis gaat.
Het kan echter ook zo zijn dat je ergens buiten de deur een heerlijk kopje illy koffie drinkt, en besluit dit merk voortaan ook in huis te halen. Heb je op deze manier eenmaal een favoriet merk bepaald, dan is de kans groot dat je hier niet snel van af zal wijken. Waarom zou je ook? Als het goed bevalt, dan is daar ook helemaal geen reden voor.
Toch is het merk koffie dat we drinken niet altijd zo bepalend voor de smaak als we zouden denken. Het is namelijk niet zo zeer het merk van de koffie dat de smaak ervan bepaalt, maar de koffiebonen die zijn gebruikt.
Niet het koffiemerk, maar de koffieboon bepaalt
Er zijn heel wat merken koffie, maar het aantal verschillende soorten is helemaal niet zo groot. Over het algemeen hebben we het over de merken Arabica en Robusta, als het om de verschillende soorten gaat. Robusta is wat krachtiger en wat meer bitter, terwijl Arabica wat milder is. Binnen deze soorten bestaan wel variaties, maar de meeste koffie die je in de winkels koopt bevatten deze rassen, vaak in een mix, wat we bij koffie een blend noemen.
Het soort koffie, het gehalte Arabica en Robusta, dat is wat de smaak grotendeels bepaalt. Niet het merk, dus. Drink je altijd koffie van 100% Arabica van het ene merk, dan zal je als je overstapt op 100% Arabica van een ander merk nauwelijks een verschil proeven. Pas als je kiest voor een blend en er eentje koopt die een andere verhouding heeft die je gewend bent, zal de smaak anders zijn.
Ook kan er natuurlijk sprake zijn van kwaliteitsverschillen, bijvoorbeeld ontstaan door de manier van oogsten en de behandeling in de stappen die hierop volgen. In de kern is het echter zinvoller om vooral naar de inhoud te kijken, en minder naar het merk. Al mag je natuurlijk altijd gewoon je vertrouwde merk trouw blijven!
Leestip: Deze koffieblogs vind je ook vast leuk!
Wij kochten een paar jaar geleden in Italië een hele lekkere koffie, was inderdaad met Arabica en hebben toen we naar huis gingen een paar pakken ingeslagen. Inmiddels natuurlijk al lang op, maar heel soms heb ik gewoon echt zin in zo’n bakje koffie.