Dat koken met de Ecostoof hip & happening is bewijst deze nieuwe en duurzame manier van koken. Gebaseerd op de oude hooikist methode maar dan wel in een hip jasje gestoken. Lees mee en ontdek hoe je met slow cooking de lekkerste Ecostoof recepten bereidt en ondertussen het milieu en je portemonnee spaart!
Wat is de Ecostoof?
De Ecstoof is een soort warme deken waarin je een dampende pan met eten plaatst waarmee je gerechten kunt gaar stoven. Met deze milieuvriendelijke slow cooking methode kun je je maaltijd uren lang laten sudderen zonder gebruik te maken van energiebronnen zoals gas of elektriciteit.
Waarom koken in de Ecostoof?
In een tijdperk waarbij we steeds zuiniger moeten omgaan met onze energiebronnen en gesproken wordt over ‘van het gas af gaan’ draagt elke manier van duurzaam koken en etensbereiding bij aan een bewuste levensstijl die het milieu ontziet. Met de Ecostoof bespaar je flink op gas en elektriciteit omdat er geen stekker of gaspit aan te pas komt.
Mijn moeder gebruikte het vroeger al
Toen ik voor het eerst van de Ecostoof hoorde moest ik gelijk aan vroeger denken. Mijn moeder paste de methode van de slow cooking deken al toe bij het bereiden van een pan rijst. Ze bracht een pan met water en rijst aan de kook en liet dat een minuut of vijf goed doorkoken. Daarna haalde ze de pan met rijst van het vuur met deksel op de pan en wikkelde dat in een paar keukendoeken.
Vervolgens plaatste ze dit in bed onder het dekbed en zorgde ervoor dat de pan goed bedekt was om zo lang mogelijk warm te houden. Dit was vooral handig als we bijvoorbeeld weg moesten. De rijst kon ondertussen rustig doorgaren. Bij thuiskomst haalde mijn moeder de pan met rijst weer uit bed en het resultaat was een heerlijke warme rijst die perfect was gegaard.
Daarom vond ik het zo leuk om deze manier van langzaam garen terug te zien in het hippe concept van de Ecostoof waarbij geen handdoeken en dekbedden meer nodig zijn.
Hoe werkt de Ecostoof?
De Ecostoof werkt eigenlijk precies op dezelfde methode zoals mijn moeder vroeger al toepaste, zoals ik hierboven beschreef. Het is een duurzame slow cooking gadget, speciaal bedoeld voor het laten garen en sudderen van gerechten. Het leent zich perfect voor stoofgerechten of eenpansgerechten die langzaam moeten garen.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld sudderen op een warmhoudplaatje op het gasfornuis wordt het eten niet verder gekookt in de Ecostoof, want er is geen energiebron. Het eten wordt wel lekkerder en smaakvoller doordat het op een lagere temperatuur langer gaart.
Wat belangrijk is bij het bereiden van eten in de Ecostoof is dat je eerst de pan met het eten en water op een hittebron goed aan de kook brengt en dit zeker een aantal minuten heel goed laat doorkoken, zodat de inhoud van de pan heel goed wordt verwarmd. Dit is echt essentieel voor het laten slagen van je recept.
Daarna haal je de pan van het vuur en plaats je deze voorzichtig met de deksel goed in de Ecostoof. Nu moet je de pan goed inpakken in de Ecostoof, vouw het ronde gedeelte over het deksel en trek daarna de koorden aan zodat de pan volledig ingepakt is en optimaal warm kan blijven.
Afhankelijk van het gerecht laat je de Ecostoof een bepaalde tijd staan. Dit kan een half uur zijn of zelfs 3 tot 5 uren. Op deze tabel kun je precies de aanbevolen kook- en stooftijden raadplegen.
Er kan niets misgaan want het kan niet aanbranden of verpieteren. Als de aanbevolen tijd is verstreken open je de Ecostoof weer voorzichtig en haal je de pan er uit. Je stoofgerecht is klaar! Eet smakelijk!
Heerlijke Ecostoof recepten
Sinds de lancering van de Ecostoof zijn er al heerlijke recepten verschenen die je inspireren en op weg helpen om te leren koken met de Ecostoof. Wat dacht je van een linzencurry met amandelschaafsel, een boekweit salade met groene groenten of een huisgemaakte appelcompôte?
Franse pot-au-feux met kip uit de Ecostoof
Tijdens onze kampeervakantie aan de Franse kust afgelopen zomer heb ik ook gekookt in de Ecostoof. Ik heb me laten inspireren door de ingrediënten die ik op een lokale markt in Normandië heb gekocht. En het was een succes, want het smaakte overheerlijk. Natuurlijk wil ik jullie dit recept niet onthouden en daarom deel ik het graag met jullie.
Ingrediënten pot-au-feux
500 gr kippendijfilet 1 gele paprika, 1 knolraap, 2 tomaten, 2 wortels, 1 ui, teentje knoflook, 2 aardappels, 1 aubergine, 1 courgette, 250 gram champignons, verse tijm, bouillon tablet, zout & peper, 150 cc rode wijn, laurierblad, olijfolie.
Bereiding pot-au-feux
- Was en schil de groenten en snijd de ingrediënten in grove stukken. Fijner kan ook als je dat lekkerder vindt. Snijd de kippendijfilet in stukjes van zo’n 2 cm.
- Pak een grote pan met deksel en zet deze op het vuur. Voeg olijfolie toe en fruit de ui en de knoflook totdat deze glazig zien. Voeg de kip toe en bak kort mee, schep deze uit de pan en houd even apart. Voeg daarna de in stukjes gesneden groenten en aardappelen toe.
- Blus af met de rode wijn en breng aan de kook. Voeg naar smaak 1 of 2 blokjes bouillon toe en zout en peper en tot slot blaadjes verse tijm.
- Voeg de kip weer toe en laat dit 10 minuten pruttelen op het vuur en roer af en toe even door.
- Zet ondertussen de Ecostoof klaar en plaats deze zo dat je straks de kokend hete pan er makkelijk in kan zetten.
- Haal de pan van het vuur en plaats deze direct in de Ecostoof met gesloten deksel en vouw de Ecostoof dicht, kapje erop en rijg de snoeren aan zodat je een mooi compact geheel krijgt.
- Laat dit zo’n anderhalf uur staan.
- En klaar is de Franse pot-au-feux met kip. Een soort ratatouille stoof met super malse kip. Serveer met vers stokbrood.
Zwolsche rundersstoof Ecostoof recept
Een typisch herfstgerecht is een stoofpotje van rundvlees. Geïnspireerd door de Zwolsche Stoof kruidenmelange van Jonnie de Boer maakte ik een krachtig stoofgerecht in de Ecostoof die mij veel kooktijd heeft bespaard.
Ingrediënten Zwolsche runderstoof
1 kg rib- of sukadelappen, ui, 2 el Zwolsche stoof (kruiden), 4 el balsamicoazijn, 2dl rode wijn, runderbouillon (blokje of fond), olijfolie, laurierblad en naar smaak kruidnagels, boter en olie.
Bereiding zwolsche runderstoof
- Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2cm en snipper de ui.
- Pak een grote braadpan met deksel, verhit hierin de olie en bak hierin het vlees rondom bruin.
- Schep het vlees uit de pan. Bak de ui en blus dit af met de rode wijn. Voeg de Balsamicoazijn, de Zwolsche Stoof kruiden en het gebakken vlees toe. Voeg daarna de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat dit 30 tot 45 minuten goed sudderen op zacht tot middelhoog vuur.
- Zet ondertussen de Ecostoof klaar en plaats deze zo dat je straks de kokend hete pan er makkelijk in kan zetten.
- Haal de pan van het vuur en plaats deze direct in de Ecostoof met gesloten deksel en vouw de Ecostoof dicht, kapje erop en rijg de snoeren aan zodat je een mooi compact geheel krijgt.
- Laat dit ruim 3 uur garen.
- Haal de pan uit de Ecostoof en plaats deze nog even terug op het vuur, voeg wat boter aan de stoof toe en laat nog 10 minuten zachtjes doorgaren op het vuur. Serveer met vers gemaakte aardappelpuree en huisgemaakte appelcompote.
Duurzaam koken in de Ecostoof met €20 korting
Wil jij ook duurzaam koken in de Ecostoof? Ik kan het je echt aanbevelen. Ik gebruik het niet alleen voor stoof- en suddergerechten maar ook vaak voor het garen van rijst en bijvoorbeeld peulvruchten of aardappels. Deze smaken super lekker en het bespaart je een hoop energiekosten.
Shop de Ecostoof nu online: www.ecostoof.com
Nog meer eten & drinken inspiratie? Klik hier.
Ik heb er sinds kort ook 1 en ben ook enthousiast. Het is juist geschikt voor mensen die weinig tijd hebben! S morgens de korte voorbereiding, goed warm maken en hup erin. Dan bij thuis komst is het klaar of hoeft het enkel nog even weer kort op het fornuis.
Hoe gaat jij de aardappelen in de ecostoof? In water, bouillon of ?
Wat een gaaf ding! Echt iets voor mij. Ik ga er zeker naar kijken! Bedankt voor de tip en review.
Super leuk zeg! Doordeweeks heb ik hier geen tijd voor, maar in het weekend zou het wel kunnen. Super tof dit!
Wat gaaf, zo’n ecostoof. Dat ken ik helemaal niet. Dat zou ik best willen uitproberen!
Wat heerlijk, heb ik eerlijk gezegd echt te weinig geduld voor slow cooking. Meestal rond 6en thuis en moet ik om half 8 weer op het voetbalveld staan..
Ik denk dat ik dit hooguit in de weekenden een keertje zou uitproberen, omdat ik mezelf er doordeweeks echt geen tijd voor gun om zo duurzaam te koken.
Wat een uitgebreide review. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord. Weer wat geleerd
Wat een mooi en goed inhoudelijk review! Wij koken er al jaren mee en het gaat helemaal top! Voor nog meer Ecostoof inspiratie is er het kookboek Langzaam Lekker
Caro en Iris van Ecostoof
Wat leuk, ik had er nog niet van gehoord. Wij doen het stoofvlees meestal in de slowcooker, maar dit is ook een goede tip.
leuk om te lezen! ik had er wel eens van gehoord maar niet zo uigebreid
Ik had hier nog nooit van gehoord eigenlijk maar het klinkt als een geweldige uitvinding! Grappig dat je moeder dit al jarenlang zo doet. Stoofvlees vind ik heerlijk maar ik maak het te weinig omdat het zo lang duurt, haha.
Leuk om te lezen! Ik heb hier toevallig over gehoord en diegene is dolenthousiast. Dankjewel voor je uitgebreide uitleg. Superhandig.
Ik had er nog nooit van gehoord maar klinkt heel handig! Die foto’s zien er ook echt heel goed uit haha!
Ik ken dit helemaal niet, klinkt wel als iets waar mijn lieve man iets mee zou kunnen. Hij is dan ook echt de held in de keuken 😀
Wat ontzettend leuk. Ik denk dat ik wel een beetje ermee zou moeten oefenen. Maar vindt het de moeite waard om te proberen.